Als je hoofd het niet meer doet

Denken, piekeren, peinzen, beslissen. Het voelt verdoofd, verward en niet van mij. Sinds kort ben ik het vertrouwen kwijt in mijn hoofd. De buitenkant doet het nog prima. Ik zie er geen dag ouder uit dan ik ben. Mijn ogen kunnen nog lachen, al kost het steeds meer moeite. De rimpeltjes zijn nog vriendelijk. De binnenkant is een heel ander verhaal.
Een meneer die er verstand van heeft vertelde mij een aantal jaren geleden dat ik veel in mijn hoofd zit. Zijn pogingen om meer bij mijn voelen te komen stuitten op argwaan. Voelen, bedacht ik, doe ik wel in mijn eigen tijd. Ik vertrouwde op mijn hoofd. Op mijn denken, mijn intelligentie en mijn volstrekte vertrouwen dat mijn brein mijn beste vriend was.

Nu wil mijn hoofd niet meer. Het voelt alsof mijn hersenen mij voor de gek houden. Ik vergeet, ik pieker, ik kan de uitknop niet meer vinden. Het geluid van ademhalen aan de andere kant van de kamer is al te veel. Gesprekken worden snel een kakofonie van een massasprint. De herinnering aan wat gezegd werd dompelt zich onder in mist. Ik lijk de controle te verliezen.

In allerijl komt mijn gevoel om de hoek kijken. De meneer van weleer zou eens moeten weten. Alleen is dit niet wat ik wil voelen. Paniek. Verwarring. Boosheid. Onrust.

Het is de val. Met mijn hoofd op de plavuizen. Het is een trauma. Het ziekenhuis, de dood. Het is stress. Ik werk te hard, ik doe te veel. Te veel alleen. Alle ballen in de lucht. Ik weet niet wat het is. Ik weet alleen dat mijn hoofd overuren maakt en ik het stil wil zetten.

Rust. Ruimte. Niets. Even niets. Totdat mijn hoofd het weer doet.

4 reacties op “Als je hoofd het niet meer doet”

 1. Knap geschreven. En eigenlijk doet je hoofd het heel goed, het zegt nu ‘stop’ en ‘stil’. Pas op de plaats, terug naar je gevoel, rust.

  Like

 2. Lieve Cynthia,
  Ik leef met je mee en kan je alleen maar het volgende meegeven…. Wees heel lief voor jezelf! Sterkte en je staat hier niet alleen in. ❤️

  Like

 3. Lieve Cynthia wat heb je dit goed verwoord.Het is zo herkenbaar en ben blij met je verhaal en weet dat ook jij hier weer uitkomt. In jezelf geloven en goed zijn voor jezelf dat is wat jij mij altijd zegt. Ik hoop nu je het zo goed weet te verwoorden dat jij dat ook doet en afstand kan nemen van die gedachten in het hoofd. Loslaten is het moeilijkste wat er is. Gelukkig zijn wij daar zelf de baas over! Alles komt goed. Kus mam x

  Like

 4. Je verhaal raakt me. Sommige stukken herken ik van mezelf van jaren geleden. Er is geen kant-en-klare oplossing voor. Vertrouwen hebben in jezelf en weten dat het goed komt, dat wens ik je toe. Jaren later heb ik heel veel baat gehad bij haptonomie (haptotherapie). Ik hoop dat je voor nu een paar ballen op zij kunt leggen en ruimte kunt maken voor jezelf. Wandelen is ook helend, alleen of met een maatje met wie je kan praten, maar met wie je ook stil kunt zijn. Zorg goed voor jezelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: